2012. február 20., hétfő

Attribútum létrehozása



A lényeg, hogy külön megrajzolod a majdani blokkot, elkészíted az attribútumot, a mutatónyilat, keretet, majd ebből mindből készítesz egy blokkot. Ha ezek után beilleszted ezt az új blokkot, akkor egyből kérdezni fogja az attribútum-értéket.

Attribútum definiálása párbeszédpanel



Meghatározza egy attribútum módját, címkéjét, promptját, értékét, beillesztési pontját, valamint szövegbeállításait.


Opciók
A következő lehetőségek jelennek meg.

Mód
A blokk beillesztésekor megadott attribútumértékekkel kapcsolatos beállításait adja meg.
Az alapértelmezett értékeket az AFLAGS rendszerváltozó tárolja. Az AFLAGS beállításának megváltoztatása hatással van az új attribútumdefiníciók alapértelmezett módjára, de nincs hatással a meglévő attribútumdefiníciókra.

Láthatatlan

Azt adja meg, hogy a blokk beillesztésekor az attribútumok ne látszanak, illetve ne nyomtatódjanak ki. Az ATTLÁTH felülbírálja a láthatatlan módot.
Konstans

Blokkbeillesztéseknél az attribútumoknak rögzített értéket ad.
Ellenőrző

Felszólítja a felhasználót az attribútumérték helyességének ellenőrzésére blokk beillesztésekor.
Beállítás

Előre beállított attribútumot tartalmazó blokk beillesztésekor az attribútumértékeket az alapértelmezés szerinti értékekre állítja be.
Hely rögzítése

Rögzíti az attribútum helyét a blokkreferencián belül. Ha nincs rögzítve, akkor az attribútumot a fogókkal a blokk többi részéhez képest elmozdítható, és a többsoros attribútum átméretezhető.
Többsoros

Azt adja meg, hogy az attribútum értéke többsoros szöveg is lehet. Ha ezt a lehetőséget választja, akkor megadható az attribútum határvonalának szélessége is.

MegjegyzésDinamikus blokkban az attribútum pozícióját rögzíteni kell, ha be szeretné foglalni a művelet kiválasztási halmazába.
Attribútum
Beállítja az attribútum adatait.

Címke

Az attribútum egyes előfordulásait azonosítja a rajzban. Adja meg az attribútumcímkét; a szóköz kivételével bármilyen karakterek kombinációját megadhatja. A kisbetűket automatikusan nagybetűkké konvertálja a program.
Prompt

Az attribútumdefiníciót tartalmazó blokkok beillesztésekor megjelenő attribútumpromptot határozza meg. Ha nem ad meg promptot, akkor a címke jelenik meg promptként. A Mód területen lévő Konstans opció kiválasztása kikapcsolja a Prompt mezőt.
Alapértelmezés

Az alapértelmezés szerinti attribútumértéket adja meg.
Bekezdéses szöveg szerkesztőjének megnyitása gomb

A Többsoros mód választása esetén megjeleníti a formázó eszköztárral és vonalzóval rendelkező helyi szövegszerkesztőt. Az ATTIPE rendszerváltozó értékétől függően vagy a rövidített, vagy a teljes Szövegformázás eszköztár jelenik meg.
További részletek: Helyi szövegszerkesztő.

MegjegyzésAz egysoros attribútumokkal való kompatibilitás megőrzése érdekében a teljes Helyi szövegszerkesztőnek számos opciója szürkén jelenik meg.
Beillesztési pont
Az attribútum helyét határozza meg. Adjon meg koordinátaértékeket, vagy jelölje be a Megadás a képernyőn jelölőnégyzetet, és a mutatóeszköz segítségével helyezze el azokhoz az attribútumot azon objektumokhoz viszonyítva, amelyekre vonatkozni fog.

Megadás a képernyőn

A párbeszédpanel bezárásakor megjelenítésre kerül egy Kezdőpont prompt. A mutatóeszköz segítségével helyezze el az attribútumot azon objektumokhoz viszonyítva, amelyekre az vonatkozni fog.
X

Az attribútum beillesztési pontjának X koordinátáját adja meg.
Y

Az attribútum beillesztési pontjának Y koordinátáját adja meg.
Z

Az attribútum beillesztési pontjának Z koordinátáját adja meg.
Szövegbeállítások
Az attribútumszöveg igazításának, stílusának, magasságának és elforgatásának beállítása.

Igazítás

Az attribútumszöveg igazítását adja meg. Az igazítási opciók leírása a SZÖVEG parancsnál található.
Szövegstílus

Az attribútumszöveg számára beállít egy előre meghatározott szövegstílust. A betöltött szövegstílusok jelennek meg. Szövegstílus létrehozásához vagy betöltéséhez lásd a STÍLUSparancsot.
Feliratozási

Azt adja meg, hogy az attribútum feliratozási-e. Ha a blokk feliratozási, az attribútum tájolása meg fog egyezni a blokk tájolásával. Ha többet kíván tudni a feliratozási objektumokról, kattintson az információs ikonra.
Szöveg magassága

Az attribútumszöveg magasságát határozza meg. Adjon meg egy értéket, vagy kattintson a Magasság gombra, ha a szövegmagasságot a mutatóeszközzel szeretné megadni. A magasság a kezdőpont és a megadott pont távolsága. Ha olyan szövegstílust választ, amelynek rögzített a magassága (bármi a 0.0-n kívül), vagy az Illeszt opciót választotta az Igazítás listában, a magasság opció nem lesz elérhető.
Elforgatás

Az attribútumszöveg elforgatási szögét határozza meg. Adjon meg egy értéket, vagy kattintson az Elforgatás gombra, ha az elforgatás szögét a mutatóeszközzel szeretné megadni. Az elforgatás szöge a kezdőpont és a megadott pont által meghatározott szög lesz. Ha az Illeszt vagy a Beilleszt opciót választja az Igazítás listából, akkor az Elforgatás opció nem lesz elérhető.
Határvonal szélessége

Többsoros attribútum esetén azt a maximális sorhosszt adja meg, amely után a szöveg a következő sorban folytatódik. A 0.000 érték azt jelenti, hogy a szöveg sorainak hossza nincs korlátozva.
Egysoros attribútum esetén nem használható.
Illesztés a legutóbbi attribútum alá

Az attribútumcímkét közvetlenül az előzőnek megadott attribútum alá helyezi. Ha előtte nem hozott létre attribútumdefiníciót, ez az opció nem érhető el.



http://exchange.autodesk.com/autocadlt/ita/online-help/ACDLT/2012/HUN/pages/WS1a9193826455f5ffa23ce210c4a30acaf-5142.htm

A lényeg, hogy külön megrajzolod a majdani blokkot, elkészíted az attribútumot, a mutatónyilat, keretet, majd ebből mindből készítesz egy blokkot. Ha ezek után beilleszted ezt az új blokkot, akkor egyből kérdezni fogja az attribútum-értéket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése